top of page
Schermafbeelding 2019-09-13 om 13.21.49.

 LEZINGEN

  IN DE VOETSPOREN VAN DANTE 

 HELDERE INZICHTEN VOOR JE LEVEN  

"La Divina Commedia", het tijdloze meesterwerk van Dante Alighieri, is een prachtige geslepen diamant met vele facetten.

Al deze facetten lenen zich elk afzonderlijk voor een lezingenreeks. "La Divina Commedia" als kunstwerk, als een wonder van beeldtaal, als de Wikipedia van Italië in de 13de eeuw en... als een filosofisch en spiritueel reisverslag van een man, die als banneling op het diepste punt van zijn bestaan, de moed heeft te kijken naar zichzelf en de wereld om hem heen. Op zijn reis gaat Dante op zoek naar de morele genezing van zichzelf én de tijd waarin hij leefde.

Ook nu een zeer actueel thema, gezien de confrontaties met grote morele dilemma’s die zich onophoudelijk aandienen in onze samenleving: in de politiek, de gezondheidszorg, scholen, verkeer, in bedrijven en banken, maar vooral ook in onze dagelijkse omgang met geliefden, vrienden en collega’s.

Zoals filosoof Harry Kunneman treffend zegt: "Naar een wereld voorbij het dikke-ik".

Deze insteek vormt het leidmotief van Teresa van de Ven in haar lezingen over "De goddelijke komedie" van Dante Alighieri. 

Lezen in Dante komt neer op een reis-naar-binnen, in onszelf. Zij begint in de Hel - "Inferno" -, waar onze onbewuste driften en verlangens ons eigen leed creëren, vervolgens langs de Louteringsberg - "Purgatorio" -

waar we getest worden op onze morele dilemma's, om te eindigen in het Paradijs - "Paradiso" -, het ultieme moment van inzicht en zelfverwerkelijking - de teruggevonden verbinding met onszelf en “Het Geheel der Dingen”.

  LEZING DOOR: TERESA VAN DE VEN  

Ik ben diep geraakt !

  Henk

Dit moet iedereen horen.

     Frans

Hiervan wil ik meer en meer en meer :)

Vera

Zeer ontroerend!!

Mirjam

bottom of page