top of page

wo 21 feb

|

Helmond

KUNSTLOKAAL: DE HEMEL VAN DANTE MET TERESA VAN DE VEN

Salonbijeenkomsten met Teresa van de Ven bieden een ontdekkingsreis door Dante Alighieri's wereld, ondersteund door een meeslepende multimediale presentatie. Verken filosofische inzichten en geniet, of je nu één avond of allemaal bijwoont!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
KUNSTLOKAAL: DE HEMEL VAN DANTE MET TERESA VAN DE VEN
KUNSTLOKAAL: DE HEMEL VAN DANTE MET TERESA VAN DE VEN

Tijd en locatie

21 feb 2024, 21:00 – 22:00

Helmond, Markt 42, 5701 RL Helmond, Nederland

Extra informatie

Teresa van de Ven

Dante Alighieri ‘De goddelijke komedie‘

De 99e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 21 februari 2024, staat geheel in het teken van Dante Alighieri’s ‘Goddelijke Komedie’, niet alleen het belangrijkste werk uit de Italiaanse letterkunde, maar ook een van de hoogtepunten van de wereldliteratuur, in één adem genoemd met werken als de Odyssee, Faust, Don Quixot en Macbeth. Te gast is theatermaakster en Dante-kenner Teresa van de Ven.

Dante schreef zijn Divina Commedia toen zijn land zich in een grote bestuurlijke crisis bevond en hijzelf als politicus verbannen werd. Hij

neemt zichzelf als hoofdpersoon in zijn werk zodat wij ons moeiteloos kunnen identificeren met zijn ervaringen en zijn filosofie. De Divina Commedia gaat over de weg kwijt raken, verdwalen, inzicht krijgen, bewustwording, weer thuiskomen. Dante noemde zijn Divina Commedia “Het lied van de Ziel”, “De Reis naar de Vrijheid”.

De goddelijke komedie bestaat uit drie grote gedichten, waarin de dichter de drie afdelingen (hel, louteringsberg en paradiso) van het hiernamaals bereist. Maar een zuiver religieus gedicht is het niet: zo vertellen de gestraften in hel en vagevuur uitgebreid over de handelwijze op aarde die tot hun bestraffing aanleiding heeft gegeven. Ze doen dat in Dantes befaamde nieuwe, zoete stijl met zijn losjes doorlopende metrum en zijn omarmende rijm, die zijn komedie tot een van de volmaaktste kunstwerken van alle tijden heeft gemaakt.

Het is en was een van de eerste ‘moderne’ teksten, ook al is deze tekst meer dan zevenhonderd jaar oud. Het is zeker, met James

Joyce Ulysses, een van de meest geslaagde pogingen om de definitieve, allesomvattende tekst te schrijven: Het Boek. Voor beroemde kunstenaars, dichters, schrijvers, schilders, beeld- houwers en filosofen is het een onuitputtelijke bron van inspiratie door alle eeuwen heen. De beroemde psychiater Carl Gustav Jung heeft er zijn hele behandelingstheorie op gebaseerd. Onlangs werd de Divina Commedia nog door leiders over de hele wereld “Het boek van de Hoop” genoemd. Kortom het werk is actueler dan ooit.

Teresa van de Ven is een gedreven mens. Zij werkt vanuit een persoonlijke fascinatie voor wat mensen drijft in deze wereld. Wat gebeurt er om ons heen en hoe beïnvloedt dit onze levens? Wat zijn onze drijfveren en motieven, en welke keuzes maken wij? Zij heeft een voortdurende behoefte om het leven en de wereld om ons heen te doorgronden. Hoe overleven wij met onze binnenwereld in de buitenwereld? Zij wil hierbij vragen stellen, zonder pasklare antwoorden te krijgen.

Beeld- en geluidstechnicus Wilfried van der Grinten ondersteunt Teresa van de Ven bij haar verhaal over Dante’s Goddelijke Komedie. Het belooft woensdag 21 februari wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Openingstijden Kunstlokaal Helmond

Woensdag 15:00 - 00:00 Donderdag 15:00 - 00:00 Vrijdag 15:00 - 00:00 Zaterdag 12:00 - 00:00 Zondag 14:00 - 00:00

Adres: Markt 42 5701 RL Helmond Nederland Contact: lokaal42@gmail.com 0492-830043

Link naar dit evenement op de website van Kunstlokaal Helmond

https://www.lokaal42.nl/events/kunstlokaal-de-hemel-van-dante-met-teresa-van-de-ven/

Tickets

  • 1 studie avond Dante

    Studie avonden met met koffie/thee

    € 50,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page