top of page

di 17 dec

|

De Smederij

Introductielezing - Dante Alighieri's La Divina Commedia & DE KUNST VAN HET GOEDE LEVEN*

Kennismaking met Dante Alighieri en de inhoud en het gedachtegoed van zijn Divina Commedia.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Introductielezing - Dante Alighieri's La Divina Commedia & DE KUNST VAN HET GOEDE LEVEN*
Introductielezing - Dante Alighieri's La Divina Commedia & DE KUNST VAN HET GOEDE LEVEN*

Tijd en locatie

17 dec 2019, 20:00 – 22:00

De Smederij, Dorpsstraat 26, 6027 PG Soerendonk, Nederland

Extra informatie

Introductielezing*  Dante Alighieri's La Divina Commedia & DE KUNST VAN HET GOEDE LEVEN 

Heb je als zovelen drempelvrees om aan dit complexe meesterwerk te beginnen maar ben je er wel in geïnteresseerd? Teresa van de Ven leidt je door De Hel , De Louteringsberg en Het Paradijs dat staat voor de Weg die wij allemaal afleggen in het leven. Dante schreef dit werk voor een morele genezing van zichzelf en van zijn tijd. Laat je verrassen hoe actueel dit werk is in onze verwarrende tijd waarin wij zoeken naar zingeving en zelfverwerkelijking. Het is een filosofie voor het leven. Voor deze lezingen en classes is geen basiskennis vereist. Deze lezingen en classes zijn gemaakt voor nieuwsgierige mensen. Het is niet nodig om La Divina Commedia vooraf gelezen te hebben. De lessen zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ieder programma biedt ruimte aan maximaal 30 deelnemers. 

 "La Divina Commedia", het tijdloze meesterwerk van Dante Alighieri,  is een prachtige geslepen diamant met vele facetten. 

Al deze facetten lenen zich elk afzonderlijk voor een lezingenreeks. "La Divina Commedia" als kunstwerk, als een wonder van beeldtaal, als de Wikipedia van Italië in de 13de eeuw en... als een filosofisch en spiritueel reisverslag van een man, die als banneling op het diepste punt van zijn bestaan, de moed heeft te kijken naar zichzelf en de wereld om hem heen. Op zijn reis gaat Dante op zoek naar de morele genezing van zichzelf én de tijd waarin hij leefde.

Ook nu een zeer actueel thema, gezien de confrontaties met grote morele dilemma’s die zich onophoudelijk aandienen in onze samenleving: in de politiek, de gezondheidszorg, scholen, verkeer, in bedrijven en banken, maar vooral ook in onze dagelijkse omgang met geliefden, vrienden en collega’s.

Zoals filosoof Harry Kunneman treffend zegt: "Naar een wereld voorbij het dikke-ik".

Deze insteek vormt het leidmotief van Teresa van de Ven in haar lezingen over "De goddelijke komedie" van Dante Alighieri. 

Lezen in Dante komt neer op een reis-naar-binnen, in onszelf. Zij begint in de Hel - "Inferno" -, waar onze onbewuste driften en verlangens ons eigen leed creëren, vervolgens langs de Louteringsberg - "Purgatorio" -

waar we getest worden op onze morele dilemma's, om te eindigen in het Paradijs - "Paradiso" -, het ultieme moment van inzicht en zelfverwerkelijking - de teruggevonden verbinding met onszelf en “Het Geheel der Dingen”.

Tickets

  • Introductie lezing Dante*

    Dit ticket bevat een gratis consumptie.

    € 28,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page