top of page

wo 19 feb

|

De Smederij

CLASS II - verdieping (3 avonden)

Filosofische verdieping van de Divina Commedia in relatie tot “ De kunst van het goede leven”: zingeving, moreel kompas en zelfverwerkelijking. €150 (incl. consumptie & lesmateriaal) 3 avonden van 19.30 - 22-00 uur wo 19-02-2020 / wo 26-02-2020 / wo 04-03-2020

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
CLASS II - verdieping (3 avonden)
CLASS II - verdieping (3 avonden)

Tijd en locatie

19 feb 2020 19:30 – 22:00

De Smederij, Dorpsstraat 26, 6027 PG Soerendonk, Nederland

Over de wandeling

CLASSES* Dante Alighieri's La Divina Commedia & DE KUNST VAN HET GOEDE LEVEN

Heb je als zovelen drempelvrees om aan dit complexe meesterwerk te beginnen maar ben je er wel in geïnteresseerd? Teresa van de Ven leidt je door De Hel, De Louteringsberg en Het Paradijs dat staat voor de Weg die wij allemaal afleggen in het leven. Dante schreef dit werk voor een morele genezing van zichzelf en van zijn tijd. Laat je verrassen hoe actueel dit werk is in onze verwarrende tijd waarin wij zoeken naar zingeving en zelfverwerkelijking. Het is een filosofie voor het leven. Voor deze lezingen en classes is geen basiskennis vereist. Deze lezingen en classes zijn gemaakt voor nieuwsgierige mensen. Het is niet nodig om La Divina Commedia vooraf gelezen te hebben. De lezing is een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Iedere lezing biedt ruimte aan maximaal 30 deelnemers. 

"La Divina Commedia", het tijdloze meesterwerk van Dante Alighieri, is een prachtige geslepen diamant met vele facetten. Al deze facetten lenen zich elk afzonderlijk voor een lezingenreeks. "La Divina Commedia" als kunstwerk, als een wonder van beeldtaal, als de Wikipedia van Italië in de 13de eeuw en... als een filosofisch en spiritueel reisverslag van een man, die als banneling op het diepste punt van zijn bestaan, de moed heeft te kijken naar zichzelf en de wereld om hem heen. Op zijn reis gaat Dante op zoek naar de morele genezing van zichzelf én de tijd waarin hij leefde.

Ook nu een zeer actueel thema, gezien de confrontaties met grote morele dilemma’s die zich onophoudelijk aandienen in onze samenleving: in de politiek, de gezondheidszorg, scholen, verkeer, in bedrijven en banken, maar vooral ook in onze dagelijkse omgang met geliefden, vrienden en collega’s.

Zoals filosoof Harry Kunneman treffend zegt: "Naar een wereld voorbij het dikke-ik".

Deze insteek vormt het leidmotief van Teresa van de Ven in haar lezingen over "De goddelijke komedie" van Dante Alighieri. Lezen in Dante komt neer op een reis-naar-binnen, in onszelf. Zij begint in de Hel - "Inferno" -, waar onze onbewuste driften en verlangens ons eigen leed creëren, vervolgens langs de Louteringsberg - "Purgatorio" - waar we getest worden op onze morele dilemma's, om te eindigen in het Paradijs - "Paradiso" -, het ultieme moment van inzicht en zelfverwerkelijking - de teruggevonden verbinding met onszelf en “Het Geheel der Dingen”.

Tickets

Prijs

Aantal

Totaal

 • CLASS I - verdieping Dante*

  € 150,00

  Dit ticket bevat deelname, lesmateriaal en consumpties.

  € 150,00

  0

  € 0,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page